Opleiding

Dankzij deze unieke opleiding word je een allround professional met een grondige scholing als barefoot hoefverzorger. Je leert hoe je elke hoef perfect kunt bekappen. Bovendien verwerf je de nodige kennis over de belangrijkste aspecten van het paard en paardenhouden.

Gedurende een periode van anderhalf jaar kun je oefenen en leer je alles over de innerlijke en uiterlijke hoef, hoefziekten en afwijkingen. Je leert met paarden en eigenaars omgaan en je doet ervaring op tijdens stages. Je volgt je eigen werk op in case studies.

Voor elke hoef, hoe verwaarloosd of ziek ook, leer je een plan van aanpak maken. Vervolgens kun je het paard perfect bekappen. Mensen die zelf bekappen kun je begeleiden en assisteren. Door jouw manier van hoefverzorging kunnen paarden zo lang mogelijk lopen met goed functionerende hoeven. Daarnaast ben je het eerste aanspreekpunt voor verzorgingsadvies. Bij pijn of spierspanning verwijs je door naar de juiste therapeut of dierenarts.

Meer Info?

Zie de studiegids en wil je meer weten over welke vakken je krijgt met welke docenten die van jou een allround vakmens maken?

Dit vinden zij

Dr. Tomas Teskey
Meeting Piet Loof and his students created a wave of positive energy and lifted my spirits around holistic horse care. A passion for education is the critical ingredient we share as we envision a better place for the animals and their people.
I am beyond impressed with the efforts of Stichting BPA and am eager to continue supporting their core values. I am looking forward to meeting more students and witnessing the great things they accomplish–what a wonderful investment it is, and an honor to be involved over the years.
My very best to the Foundation and all who have the best intentions for Equus.
Dr. Tomas Teskey Author of “Insight to Equus” www.insighttoequus.com

Petra Klaasse, Middelburg.
“Geen moment spijt van deze opleiding gehad. Veel geleerd, veel fijne mensen leren kennen en elke keer met een grote glimlach in de auto naar een lesdag”

Ralf Hesen, Veghel
“Een opleiding die je een professionele mindset geeft en een breed inzicht om paarden gezond te houden. Deze opleiding raad ik zeker aan”

Lizanne Curvers, Venlo
De meest complete opleiding die je naar het paard en alles er omheen leert kijken. Je wordt in alles voorbereid en klaargestoomd om als zelfstandig vakmens aan de slag te gaan als je dat wilt. Je houdt er ook nog een hele fijne achterban aan Nederlandse en Vlaamse collega’s en experts aan over. Niet twijfelen, doen!

Wesley Vannieuwenhuyse, Melsele
Het ruime aanbod van vakken in de opleiding geven je een breed perspectief en veel ‘aha’ momenten, want daardoor krijg je veel info en weet je ook wat jou triggert en in welke richting je je naast de hoefverzorging zou kunnen specialiseren. Zeker een aanrader om te doen als je je visie wilt verruimen, anders wilt omgaan met paarden en met de natuur er omheen, die óók zo belangrijk is.

Christophe Meiresonne, Brugge
Een opleiding voor iedereen die het welzijn van paarden op de eerste plaats zet…
Ik heb deze opleiding leren kennen een aantal jaren terug en dacht toendertijd meteen dat het iets voor mij was. Niet alleen door te leren bekappen, maar ook door een brede variëteit aan basiskennis op te doen over een heleboel zaken zoals gebit, voeding, huisvesting en zoveel meer… Daarnaast leerde ik ook hoe het allemaal nog veel vriendelijker en juister was om met paarden om te gaan…
Mijn liefde voor paarden is al altijd aanwezig geweest, mijn kennis over het wezen paard is sinds deze opleiding enorm gegroeid…Ik geloof 1000% in deze opleiding want ik ben voorstander van100% Paardvriendelijkheid…

Melissa de Bode, Garmerwolde (Groningen)
In 2019-2021 heb ik de Barefoot Paardadviseur opleiding gedaan. Het was een flinke rit vanuit Groningen, gelukkig kon ik bij studiegenoten en op praktijk locaties terecht. Ik kon daar overnachten en mijn kennis nog verder uitbreiden. Er was ná studietijd altijd wel een paard beschikbaar om te oefenen. En in de avond met studiegenoten de dag door nemen, was erg fijn. Het mooie aan de opleiding is dat je voor altijd een holistische kijk ontwikkelt. Je kan een hoef niet meer zonder het grote plaatje zien.

Heidi van der Veeken, Zuiddorpe
Na een eerder gevolgde opleiding elders tot welzijnsadviseur, die mijns inziens beter en diepgaander kon, Grip op hoeven 1&2 en de cursusdag mechanisch bekappen was er geen weg meer terug. Ik wilde mezelf onderdompelen in meer van dit.
De knop was om, in de paardenwereld viel en valt nog veel te verbeteren.En zo liet ik me onderdompelen door vele onderdelen die met het houden en verzorgen van paarden te maken hebben met daarbij de verslavende rode draad binnen de BPA opleiding:
Het bekappen van paarden en alles wat daarbij hoort.
Eerlijk? Het was soms pittig, soms echt bloed zweet en tranen om het bekappen eigen te maken. In het begin was ik na 2 hoeven helemaal kapot! Maar echt, het virus had me te pakken en dan houd je het vol…En opeens was daar de dag dat het lukte: 4 hoeven achter elkaar op een zo juist mogelijke manier bekappen! En daarna ging het snel…Voor ik het wist bekapte ik 2, 3 of 4 paarden achter elkaar en werd mijn lichaam sterk! De energie die ik kreeg van paarden en eigenaren op een fijne manier te kunnen helpen was en is echt zo fijn!

Als je in de wereld van BPA stapt, is er geen weg terug. Traditioneel met paarden omgaan of werken is geen optie meer. Het is mooi om als BPA zaadjes te kunnen planten om zo paardenlevens fijner te maken en mensen bewuster te maken van wie ze mogen zijn voor hun mooie dier.

Dank aan iedereen die betrokken is bij deze opleiding! 🧡

Leen Willems, Aalst
Toen ik de advertentie voor deze opleiding zag heb ik onmiddellijk contact opgenomen met Piet. Door rugproblemen wist ik dat ik, helaas, niet intensief ging kunnen bekappen. Ik werkte al meer dan 17 jaar professioneel met paarden en voelde me heel ongelukkig in de traditionele paardenwereld. Ook bij alle andere opleidingen en cursussen die ik de voorbije 30 jaar deed ontbrak het ‘paard laten paard’ zijn. Na alle onderdelen van de opleiding te horen, heb ik besloten dat BPA’er worden echt wel iets voor mij was. Heel blij dat ik dit diploma behaald heb! De onderdelen die aan bod kwamen helpen mij ook bij het uitoefenen van mijn beroep ‘intieme hygiëne van paarden’. Heel veel leuke mensen leren kennen die alleen maar het beste willen voor paarden!